Varuh človekovih pravic ugotavlja, da zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT uporabniki ne smejo ostati brez osebne asistence.

Po mnenju Varuha uporabniki osebne asistence, izključno s stikom z osebnim asistentom zagotovo ne predstavljajo večje grožnje za širjenje covida-19 od oseb, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji in gotovo ni razlogov niti, da bi bili obravnavani strožje kot zaposleni na delovnih mestih. Ob tem je treba tudi poudariti, da je za marsikaterega uporabnika osebne asistence lahko povsem neizvedljivo, da zagotovi prihod na mesto testiranja na vsakih 48 oziroma 72 ur, hkrati pa jim plačilo testa lahko predstavlja tudi izjemno veliko materialno breme. Tudi za posameznike, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne morejo cepiti, lahko predstavlja veliko težavo pridobivanje ustreznega zdravniškega potrdila.

Zato je Varuh Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) predlagal, da se za uporabnike osebne asistence zagotovi, da so opredeljeni kot izjema glede izpolnjevanja pogoja PCT oziroma vsaj, da se jim zagotovi možnost, da se jim kot pogoj PCT priznava testiranje s testi HAG za samotestiranje, ki pa naj jim bodo na voljo brezplačno, oziroma vsaj, da se jim nujno zagotovi testiranje s testi HAG na njihovem domu, pri čemer naj se tudi stroški takšnega testiranja krijejo iz državnega proračuna.

Celotni prispevek si lahko preberete tukaj.

Zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT uporabniki ne smejo ostati brez osebne asistence

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja