Osebna asistenca – pomoč invalidom pri vsakodnevnih opravilih

Osebna asistenca, na podlagi Zakona o osebni asistenci (ZOA): osebna asistenca je pomoč invalidom – uporabnikom osebne asistence,  pri vsakodnevnih opravilih, s katero dobijo možnost, da živijo samostojno in neodvisno življenje v domačem okolju.

Osebna asistenca, kot jo določa ZOA

Osebna asistenca, kot jo določa Zakon o osebni asistenci (ZOA), je zbir storitev, ki tistim ljudem, kateri v vsakdanjem življenju potrebujejo pomoč drugega, omogoča bolj samostojno, neodvisno in bolj kakovostno življenje.

Storitve osebne asistence so prilagojene konkretnim potrebam vsakega posameznega uporabnika osebne asistence posebej, njegovim sposobnostim, željam, pričakovanjem in njegovim osebnim življenjskim razmeram.

Osebna asistenca, kot navaja ZOA je torej pomoč uporabnikom osebne asistence pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih sami ne morejo izvajati zaradi vrste in stopnje invalidnosti, a jih vsakodnevno potrebujejo doma in izven doma, da lahko živijo neodvisno, aktivno in so enakopravno vključeni v našo družbo.

Osebna asistenca je ključnega pomena za našo družbo, saj taka oblika pomoči, omogoča invalidni osebi, katera želi in je sposobna živeti samostojno ali skupaj s svojimi družinskimi člani izven institucionalnega varstva. Pomoč osebnega asistenta invalidni osebi je tista oblika pomoči, ki  za invalidno osebo pomeni razliko med samostojnim življenjem v domačem okolju in aktivnem in svobodnem vključevanju v lokalno družbo.

Osebna asistenca vključuje pet osnovnih sklopov storitev:

  • pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih
  • pomoč pri komunikaciji in obvezna prisotnost pri uporabniku osebne asistence v primeru najtežjih invalidnosti
  • pomoč pri podpornih dnevnih opravilih
  • spremstvo, pomoč na delovnem mestu in izobraževalnem procesu ter pomoč pri drugih dejavnostih in aktivnostih, v katere je uporabnik osebne asistence vključen in
  • pomoč pri komunikaciji.

Uporabnik osebne asistence koristi tiste sklope pomoči, ki jih v vsakdanjem življenju potrebuje za varno in kakovostno osebno življenje v domačem okolju in je tudi tista oseba, ki izbere osebnega asistenta, saj je odnos med uporabnikom in njegovim osebnim asistentom bistven za učinkovito, ustrezno in vzajemno sprejemanje in dajanje storitev pomoči, ki so navedene v izvedbenem načrtu.

osebna asistenca
osebna asistenca

Uporabnik osebne asistence ima nadzor nad organizacijo in oblikovanjem storitev osebne asistence glede na lastne potrebe, zmožnosti, življenjske okoliščine, pogoje ter želje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja