V sredo, 30.6.2021 je bila na redni seji Vlade RS sprejeta novela Zakona o osebni asistenci. Novela zakona prinaša številne spremembe, ki bodo vplivale na uporabnike in izvajalce osebne asistence.
Statusa izvajalca osebne asistence po noveli zakona ne bodo mogli več pridobiti samostojni podjetniki posamezniki saj je osebna asistenca v osnovi neprofitna dejavnost. Kot določa novela zakona, bodo izvajalci osebne asistence lahko le humanitarne organizacije in invalidske organizacije s pridobljenim statusom v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije, ali zakonu, ki ureja invalidske organizacije, ter zavodi in društva s pridobljenim statusom delovanja v javnem interesu na področju invalidskega, socialnega varstva ali za opravljanje humanitarne dejavnosti na področju socialnega varstva.

Izvajalci osebne asistence bodo morali storitev izvajati za najmanj 10 uporabnikov, zaposliti bodo morali tudi strokovnega vodjo.

Novela zakona predvideva tudi ponovno oceno za uporabnike, ki so že upravičeni do pravice do osebne asistence. Ta ukrep je bil potreben, ker so strokovne komisije svoje ocene podajale po neenotnih merilih.

Novela zakona bo v kratkem obravnavana v Državnem zboru. Pričakuje se, da bo sprejeta po skrajšanem postopku. O morebitnih spremembah in novostih zakona vas bomo sproti obveščali.

Več informacij o sprejeti noveli si lahko preberete na spletni strani 84. redne seje Vlade RS.

Janja Česnik

Novela Zakona o osebni asistenci sprejeta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja