V prispevku predstavljamo zelo kratek povzetek enournega predavanja COVID-19 Webinar: Vaccine Information for the Spinal Muscular Atrophy Community, ki ga je Cure SMA organiziral 29.1.2021. Podrobnosti in informacije pomembne za ZDA so v večini izpuščene. Dosti informacij v angleščini je mogoče najti tudi na njihovi spletni strani: https://www.curesma.org/covid19/

Spletno predavanje je bilo namenjeno informiranju glede cepiv za COVID-19 za SMA skupnost, posameznike s SMA in njihove bližnje. Za posameznike s SMA je do zdaj obstajala le ena možnost in to je izolacija, zdaj pa imamo še drugo možnost, ki je cepljenje. Ta zagotavlja varnost in vrnitev v bolj normalno življenje. O drugi možnosti – cepljenju proti COVID-19 za osebe s SMA so se pogovarjali Mary Schroth, MD, FAAP, FCCP, Timothy P. Cripe, MD, PhD, FAAP, Timothy R. Franson, MD, FACP, FIDSA

Cure SMA ve za približno 25 do 30 oseb, ki so imeli covid-19 v ZDA. Imeli so različne simptome, vse od izgube okusa in vonja, do vročine, utrujenosti, pa vse do oseb, ki so bile hospitalizirane in intubirane, vendar so dobro okrevali in se vrnili na neinvazivno ventilacijo. SMA skupnost je izjemno ranljiva skupina oseb/rizična skupina, vendar je to potrebno utemeljiti za hiter dostop do cepljenja. Pomembno je, da se cepijo tudi družinski člani in negovalci/skrbniki oseb s SMA, sploh ko imajo SMA otroci in se zato ne morejo cepiti. Ob uvrščanju na sezname cepljenja je potrebna vztrajnost in potrpežljivost.

Obstajajo tri vrste cepiv za covid-19. Vsa delujejo zaščitno in ne morejo povzročiti okužbe. Kakšne stranske učinke lahko pričakujemo? Pri Pfizer in Moderni, ki sta mRNK cepivi, so  pogosti stranski učinki utrujenost, glavobol, mrzlica, bolečine v mišicah in sklepih, manj pogosti stranski učinki so vročina, bruhanje in driska. Znane so redke resne alergijske reakcije pri osebah z zgodovino alergijskih reakcij. Te se pojavijo takoj ali po nekaj urah. Življenjsko ogrožajočih stranskih učinkov ni bilo. Dosti »stranskih učinkov« je bilo tudi v skupini, ki je prejela placebo in tega niso vedeli. Vsi stranski učinki cepiva so prehodni, kar pomeni, da trajajo le kak dan ali dva. Večina jih spada v skupino milih ali srednje močnih stranskih učinkov. Cepivi sta varni in učinkoviti – 95% zaščita pred okužbo, 100% zaščita pred resnim potekom bolezni.

V ZDA sta bili na dan 29.1.2021 odobreni in uporabljani dve mRNK cepivi (Pfizer in Moderna), za katere predavatelji menijo, da so dobro testirani in da so med njima le manjše razlike, glede učinkovitosti in varnosti sta ekvivalentni. Pfizerjevo se je testiralo do starosti 16 let, zato so dobili odobritev do te starosti. Moderna ima dovoljenje do 18 leta navzgor, vendar ravno poteka raziskava na 12-17 letnikih. Pod 12 let še ni študij. Okvirno pričakujejo, da bodo cepiva za otroke na voljo poleti 2021. Tri druga cepiva pa so v ZDA blizu odobritve. Sledijo tudi stranskim učinkom, ki bi se lahko pojavili na dolgi rok, a jih ne pričakujejo. Sledijo tudi učinkovitosti oz. zaščiti, ki jo cepiva nudijo.

Kaj narediti? Cepiti se, prati roke, socialno distanciranje in uporaba mask. Kdor ima alergijske reakcije, naj z zdravnikom pretehta pluse in minuse cepljenja.

Potem, ko si že cepljen, ali lahko vseeno še prikrito prenašaš virus? To se lahko zgodi, vendar je malo verjetno. Možnost, da do tega pride je zelo majhna. Virus se v telesu praviloma ne bo množil, zato je možnost okužbe drugega majhna, ni pa nemogoče, zato vseeno nosimo maske in uporabljamo razkužila.

Naj se cepim v ustanovi, ki mi lahko pomaga, če pride do stranskih učinkov… npr. bolnici? Če imate zgodovino alergijskih reakcij se posvetujte z zdravnikom, da bi se cepili v zdravstveni ustanovi. Povsod pa vas bodo opazovali 15 minut, zaradi možnih takojšnjih stranskih učinkov. Večina stranskih učinkov, ki so bili omenjeni se pojavi od 6–10 ur po cepljenju, ko si že doma. Praviloma stranske učinke lahko obvladamo doma. Če se stranski učinki pojavijo, ko ste že doma, kontaktirajte osebnega zdravnika.

Če bom jaz ali moj otrok dobil gensko terapijo za SMA ali pa sem jo je že dobil, ali lahko pride do nasprotnega delovanja s cepivom za covid-19 ali pa do neučinkovitosti enega ali drugega? Niti pri mRNK, niti pri vektorskih cepivih, ne more priti do negativnih reakcij, ker se za gensko zdravljenje SMA uporablja AAV virus, za cepivo pa adeno virus. Zato ne moreš postati imun na gensko terapijo ali obratno.

Ker se cepivo vbrizga v mišico, ali bo cepivo učinkovalo tudi pri odraslih s SMA, ki imajo malo mišic? Raziskave so pokazale glede cepiv nasploh, kar lahko upoštevamo pri cepivih za corona-19, da jih lahko vbrizgaš tudi v dermis, neposredno pod kožo in so enako učinkovita kot če bi jih vbrizgali v mišico.

Katero cepivo je boljše – Moderna ali Pfizer? Bistvene razlike med tema cepivoma ni. Marsikje ne bodo imeli obeh proizvajalcev, pomembno pa je, da sta prvi in drugi odmerek od istega proizvajalca. Obe cepivi sta primerni za osebe s SMA.

Ali katero od zdravil za SMA (Spinraza in Evrysdi) zmanjšuje učinkovitost cepljenja ali obratno? Ne, gre za popolnoma drugačne mehanizme.

Za vse podrobnosti si poglejte celotno spletno predavanje, zanimiv pa je tudi spodnji dokument – dopis, v katerem je utemeljeno, da osebe s SMA spadajo v rizično skupino in jih je zato potrebno prioritetno cepiti.

Cure-SMA-HCP-Vaccine-Letter-January-2021

Mirjana Borenović

Cure SMA predavanje o cepivih za covid-19

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja